Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Чернігівка розповіла поліції, як розпізнала шахраїв
Опубліковано 30 березня 2021 року о 17:36

Поліцейські Чернігівщини застерігають громадян від незнайомців, що просто на вулиці пропонують купити товари за підозріло низькими цінами.

72-річна Тетяна Миколаївна з Чернігова розказала поліцейським про свій досвід спілкування з шахраями, аби убезпечити інших довірливих громадян від необачних вчинків:

– Цими вихідними я йшла додому вулицею, коли біля мене зупинилася чорна іномарка. В автомобілі було двоє чоловіків – водій і пасажир. Обидва були дуже ввічливі: «Вибачте, що вас потривожили. Чи не могли б ви нам допомогти? Ми не місцеві, їдемо додому і нас можуть не пропустити через митницю». Я запитала молодиків, чим я можу допомогти. Вони відповіли, що готові продати мені комплект посуду з дуже великою знижкою. Постійно повторювали  – «Продамо вам за копійки!» Така поведінка незнайомців мене дуже насторожила.

Чернігівка запевнила молодиків, що не збирається купувати посуд. Однак вони дуже настирливо вмовляли її хоча б подивитися на комплект. Незнайомці швидко дістали з салону коробку з посудом, на якому був цінник – 3200 доларів.

– Набір посуду був досить великим – каструлі різного розміру, сковорідки, – згадує Тетяна Миколаївна. – Чоловіки запропонували купити посуд «всього» за тисячу доларів. Я категорично відмовилася і сказала, що в мене немає таких грошей – я звичайна пенсіонерка. Тоді прозвучали нижчі ціни – спочатку 20 тисяч гривень, потім вони «віддавали» комплект за 15000 гривень і стали обіцяти «подарунок» – нібито срібні ложечки. Я пояснювала, що ці суми для мене просто не підйомні!

Молодики не хотіли сприймати таку причину відмови й почали наполягати: мовляв, пошукайте гроші, позичте в когось, адже товар такий гарний і зовсім дешевий!

– Звісно ж, я їм відмовила! Натомість порадила пошукати покупців деінде, в іншому місці. Ці люди швидко поїхали геть і мали засмучений вигляд, – продовжує жінка. – Я чітко зрозуміла, що переді мною – звичайні шахраї, які маніпулюють бажанням багатьох людей купити дорогі речі за безцінь. Натомість же — просто видурюють кошти у довірливих пенсіонерів. Тому хочу сказати іншим людям – не довіряйте незнайомцям і не ведіться на сумнівні пропозиції!

Поліція Чернігівщини застерігає громадян від незнайомців, які втираються в довіру та пропонують купити товари за цінами, що значно нижчі за ринкові.

– Вже понад два місяці поліцейські Чернігівщини проводять посилену інформаційну кампанію, покликану вберегти мешканців області від шахраїв. Останнім часом значно почастішали звернення громадян до поліцейських не за допомогою, а з розповідями про те, як вони зуміли вчасно розпізнати шахрая і зберегти свої гроші, – коментує головний спеціаліст сектору комунікації поліції області Артем Олещенко.

Завдяки інформаційній кампанії поліції найчастіше уникають втрати заощаджень люди, до яких шахраї намагалися застосувати найбільш поширені сьогодні схеми обману — «Ваш родич потрапив у ДТП» або «Ваш банківський рахунок буде заблоковано, якщо не повідомите всі цифри з картки», а також схема інтернет-шахрайства, тобто отримання передоплати за неіснуючий товар.

– Проте шахраїв можна зустріти і просто на вулиці, як в цьому випадку. Вони намагаються всіляко психологічно тиснути на вас, понижуючи ціну, пропонуючи додаткові бонуси, подарунки тощо. Якщо ви погодитесь, то за необґрунтовано високу ціну отримаєте товар низької якості. Тому поліція закликає громадян утриматися від необдуманих покупок у незнайомих осіб, – підсумував Артем Олещенко.

Нагадаємо, днями поліцейські Чернігівщини затримали іноземця за продаж пенсіонеру за півмільйона гривень несправжніх «царських монет».

Сектор комунікації
поліції Черніігвської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux