Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Чернігівщини змінила принцип організації роботи кінологічної служби
Опубліковано 19 квітня 2021 року о 11:46

Відтепер у розпорядженні поліцейських Прилуцького, Ніжинського, Корюківського та Новгород-Сіверського районів завжди під рукою будуть по чотири собаки, що спеціалізуються на пошуку людей, наркотиків та вибухових речовин.

Коли раніше поліцейським було необхідно знайти зброю або наркотики у зловмисників — доводилося чекати на приїзд кінолога з собакою з Чернігова. До речі, найдовше з Чернігова їхати до селища Талалаївка Прилуцького району – понад 3 години.

Відтепер на місця скоєння злочинів кінологи з собаками прибуватимуть оперативніше, адже вони завжди будуть перебувати в центрі кожного з районів.

Такі зміни відбулися за ініціативи начальника Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Володимира Нідзельського.

«У чотирьох відділах поліції працюватимуть по два кінологи та чотири службові собаки. Дві собаки будуть працювати за напрямком слідової роботи, третя за напрямком вибухових речовин, зброї та боєприпасів, четверта –спеціалізуватиметься на пошуку наркотичних речовин. В кінологічному центрі в Чернігові залишиться 20 службових собак. Ще триває процес вирощування собак для оновлення поголів’я. Зараз в центрі підростають семеро цуценят, які після проходження тестування також будуть передані у відділи поліції», — розповів начальник кінологічної служби поліції Чернігівської області Михайло Кузьменко.

Правоохоронці пройшли навчання у Житомирському навчальному центрі підготовки поліцейських, де випускають поліцейських-кінологів. Це навчання триває півроку (по три місяці теорії та практики).

Всю практичну частину навчального курсу поліцейський опановує разом зі своїм вихованцем, з яким згодом приступає до служби.

Для службових собак на території відділів поліції встановлені нові вольєри, у розпорядженні спеціалістів кінологічної служби є авто.

Кінологи із собакою будуть виїжджати у складі слідчо-оперативної групи. Тварину першою пускають оглядати місця скоєння злочинів, або скеровують на пошук місць, де зберігаються зброя, вибухові речовини та наркотики.

Собака вміє розрізняти півтори сотні різних запахів і може з легкістю привести правоохоронців до злочинців, або знайти точку, де вони сіли в транспортний засіб.

Нещодавно, наприклад, в Менській територіальній громаді поліція оперативно затримала зловмисників, які обікрали магазин. На місці злочину собака одразу взяла слід і невдовзі привела поліцейських до зловмисників. Ними виявились двоє місцевих мешканців 20 та 17 років. При них були і викрадені речі.

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux