Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Чернігівський поліцейський Віталій Булденко: «Завжди здавав кров для порятунку людей, а не заради статусу Почесного донора»
Опубліковано 13 травня 2024 року о 16:11

Офіцер батальйону поліції особливого призначення Чернігівщини Віталій Булденко у березні нинішнього року здобув статус Почесного донора України. Шлях до цього зайняв 20 років і понад 40 донацій крові, і все ж офіційне визнання заслуг стало для капітана поліції несподіваним.

— Вся моя кар’єра в органах внутрішніх справ складалася у підрозділах спецпризначення, від 2002 року і дотепер, — згадує Віталій. — А донором крові вперше став у 2004-му, і відтоді робив це регулярно. Просто відгукувався, коли для порятунку когось була потрібна донорська кров. Навіть не замислювався, що одного разу це приведе мене до отримання статусу Почесного донора України. Був приємно здивований, коли з Чернігівського обласного центру крові зателефонували з привітанням.

Донор здобуває почесний статус після здійснення 40-ка донацій крові або її компонентів у максимально допустимому об’ємі. Щодо крові, наразі стандартну разову дозу отримання її від одного донора встановлено на рівні 450 мл. Отже, впродовж донорської кар’єри Віталій Булденко вже встиг віддати для порятунку інших людей не менш ніж 20 літрів власної крові.

— Зараз я регулярно здаю компоненти крові. Після таких донацій організм швидше відновлюється. Отже, бути корисним можу частіше. Здача компонентів відбувається не спонтанно, а щоразу для порятунку якогось конкретного пацієнта. Якщо така ситуація настає – мені телефонують з Центру крові, запрошують прибути і здійснити донацію, — пояснює Віталій Булденко.

Загалом на Чернігівщині статус Почесного донора мають понад 800 людей. Найбільше – у Чернігові, Ніжині, Прилуках, однак чимало й у інших громадах. Шанси піднятися на цю сходинку суспільного визнання мають лише люди фізично здорові і повністю свідомі важливості ролі, яку виконують. Остання особливість обумовлена тим, що всі донації мають бути безкоштовними.

— Ми пишаємось такими людьми, – підкреслює медичний директор Чернігівського обласного центру крові Ірина Зуб. – Ми, лікарі, дуже вдячні їм за системність, свідомість і безкорисливість. Але також ми вдячні усім, хто відкликається на наші запрошення здавати кров – і новачкам, і донорам з величезним досвідом. Бо кожен з них дає шанс на порятунок тим, хто цього потребує.



Відділ комунікації
поліції Чернігівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux