Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Голова Нацполіції України виступив на Європейській регіональній конференції Інтерполу
Опубліковано 18 травня 2022 року о 15:35

17 травня у м. Ліон (Франція) у Штаб-квартирі Міжнародної організації кримінальної поліції – Інтерпол – розпочалася 49-та Європейська регіональна конференція Інтерполу. Захід триватиме упродовж трьох днів.

Учасники конференції обговорюють підвищення ефективності використання правоохоронними органами можливостей Інтерполу в протидії транснаціональній злочинності, перебіг реалізації спільних проєктів та проведення операцій під егідою Генерального секретаріату Інтерполу, а також розвиток взаємодії правоохоронних та інших зацікавлених держав Європи на регіональному рівні тощо. 

Голова Національної поліції України Ігор Клименко  розповів європейським колегам про ситуацію, що склалася в Україні у зв’язку зі збройною агресією рф.

Під час конференції від України було внесено на розгляд та затвердження проєкт Рекомендації щодо якнайширшого використання інструментів Інтерполу для співробітництва у розслідуванні воєнних злочинів, геноциду та злочинів проти людяності, вчинених під час збройної агресії рф проти України.

Варто зауважити, що також у ході конференції відбудуться вибори до складу Європейського комітету Інтерполу замість двох держав (Болгарія та Ірландія), чий термін повноважень спливає у поточному році. Минулого року до складу цього комітету на чотирирічний термін було вперше обрано Україну.

 

Повне звернення Голови Нацполіції Ігоря Клименка на 49-й Європейській регіональній конференції Інтерполу:

Шановний пане Президенте,
Шановний пане Генеральний секретар,
Шановні делегати!
На нинішній конференції Україна репрезентована нашим делегатом. Але це велика честь для мене додатково взяти слово та звернутися до учасників заходу хоча б таким чином. Багато хто з вас знає,  що в Україні діє воєнний стан, і це робить неможливим мій приїзд. 

Із самого початку цієї підступної війни, Національна поліція України цілодобово працює у посиленому режимі. 

Найважчими, звичайно, для нас були перші тижні цієї збройної агресії. У планах ворога було захоплення Києва: окупанти з півночі вторглись до Чернігівської, Сумської та Київської областей і достатньо тривалий час тримали під контролем українські міста і селища в цих регіонах.
 
Через реальну на той час загрозу ми були вимушені тимчасово відключити нашу правоохоронну систему від Інформаційної системи Інтерполу. Декілька тижнів міжнародне поліцейське співробітництво з оперативних питань здійснювалось в мінімальному обсязі, виключно з найгостріших питань, з використанням альтернативних каналів зв’язку. 

Водночас відбулась неабияка активізація співпраці з нашими іноземними колегами, у тому числі Європейськими партнерами, у питаннях надання Україні і зокрема Національній поліції, гуманітарної та міжнародної технічної допомоги, сприяння в евакуації жінок і дітей, у тому числі членів сімей наших поліцейських за кордон тощо. Важливість для нас цієї допомоги важко переоцінити. 

Після звільнення від ворога прилеглих до Києва територій ми стикнулись з новим, страшним досвідом, якого не мали в Європі десятиліттями. Я говорю про наслідки злочинів, вчинених окупантами на тимчасово окупованих українських територіях.

Я впевнений, що ви всі вже бачили жахливі відео з міст Київської області: Бучі, Ірпеня, Гостомеля та інших.
Спільно з криміналістами, у тому числі з таких країн як Франція, Словаччина, Литва, наші працівники цілодобово документують сліди цих злочинів. У даний час слідчі тільки Нацполіції розслідують майже 12 тисяч кримінальних проваджень за цими фактами.

Чимало роботи у нашої вибухотехнічної служби: загарбники залишили після себе тисячі небезпечних «сюрпризів». За час розмінування звільнених територій наші сапери вилучили та знешкодили майже 15 тисяч вибухонебезпечних предметів. 

Новими викликами у зв’язку з війною для нас також є:
- забезпечення безпеки українських громадян, які виїхали за кордон. Більше 5 мільйонів українців, переважно, жінки, діти та люди похилого віку, виїхали з України від початку війни; 
- наявність великої кількості зброї в нашій країні створює загрозу для незаконної торгівлі та контрабанди зброї; 
- зважаючи на значний рівень мародерства, ми можемо спрогнозувати, що багато культурних цінностей та предметів мистецтва можуть бути незаконно вивезені з України. 
У цих питаннях, переконаний, Інтерпол може допомогти. 

Особливої гостроти набуває питання міжнародного співробітництва щодо документування воєнних злочинів, злочинів проти людяності. 

Нами, зокрема, підготовлений проект Рекомендації про покращення інформаційного обміну та співробітництва щодо геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів. Ми просимо шановних учасників Конференції розглянути та підтримати зазначений проект.

Звичайно, на мою думку, для усіх нас набуває нового виміру питання співпраці з країною-агресором з огляду на положення статей 2-ї та 3-ї Статуту. 

Перед нами постає принципове, болюче питання: як ми можемо взаємодіяти з іноземним підрозділом МВС, у той час, коли працівники цього МВС входять до складу окупаційних сил? 

Як нам з ними комунікувати, коли внаслідок військової агресії вже загинуло десятки українських поліцейських? Сотні наших працівників зазнали поранень, зникли безвісти або потрапили в полон до ворога.

Як нам взаємодіяти з правоохоронними органами держави, яка здійснює ракетні і артилерійські обстріли цивільної інфраструктури, житлових районів? Чиї солдати та офіцери займаються відвертим мародерством та насильством щодо цивільних на окупованих ними ж територіях? 

Сподіваюся, більшість з присутніх зрозуміють, що при всій повазі до Статуту і Правил Інтерполу, для України дотримання принципу «нейтралітету» у відносинах з агресором є нереальним.  

Після звернення Міністра внутрішніх справ України до Генерального секретаріату і до Виконавчого комітету Інтерполу на агресора були накладені певні обмеження. 

Але очевидним став факт того, що в Організації відсутня процедура виключення країни-члена з Організації або призупинення її членства. З огляду на це, навіть без прив’язки до тієї ситуації, в якій зараз знаходиться Україна, ми пропонуємо Генеральному секретаріату Інтерполу, делегатам цієї конференції ініціювати внесення необхідних доповнень до Статуту та інших статутних документів Організації.

У той же час, розуміючи, що процедури виключення країни з лав Організації наразі немає, Україна, в особі Національного центрального бюро Інтерполу, припинила будь-які взаємовідносини з Національним центральним бюро Інтерполу країни окупанта. 

Щодо наших перспектив.

У даний час тривають інтенсивні бойові дії на сході і півдні України. Натомість на решті територій держави, а також в деокупованих регіонах, люди намагаються відновити звичне життя. Але загроза ракетних та арт-обстрілів ворогом постійно тримає у напрузі. Україна живе у звуках тривожних сирен. Поліція, як я вже говорив, продовжує працювати в посиленому режимі. Підрозділи міжнародного поліцейського співробітництва відновили роботу в повноцінному, і якщо так можна умовно сказати, майже «в довоєнному» ритмі. 

Тому, підкреслюю, що українські правоохоронні органи залишаються для наших іноземних друзів надійним партнером у роботі з протидії всім видам загально кримінальної та організованої злочинності. І ми цінуємо допомогу, яку ваші країни надають нам в цей складний час. 

Також ми залишатимемось надійним партнером для Генерального секретаріату Інтерполу. Як я вже мав нагоду особисто сказати Генеральному секретарю, ще раз зауважу для всіх присутніх: ми, Національна поліція, Національне центральне бюро Інтерполу в Україні, поважаємо положення Статуту і Правил Інтерполу і робитимемо все від нас залежне для дотримання високого рівня і якості співпраці.

Дякую за увагу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux