Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
З 1 квітня на Чернігівщині стартує місячник добровільної здачі зброї
Опубліковано 31 березня 2019 року о 08:31

Протягом квітня в Чернігівській області, як і по всій Україні, проводитиметься місячник добровільної здачі зброї. Поліція закликає громадян здати незареєстровану вогнепальну зброю.

Нагадаємо, що всі, хто в цей період добровільно здасть в підрозділи дозвільної системи вогнепальну чи холодну зброю, боєприпаси та вибухівку, будуть звільнені від адміністративної та кримінальної відповідальності.

Для тих же, хто з якихось причин не бажає розлучатися з незаконною вогнепальною або холодною зброєю, закон передбачив досить суворе покарання.

Так, стаття 263 Кримінального кодексу України «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами» передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Що ж стосується гладкоствольної мисливської зброї, то тут передбачена адміністративна відповідальність. Стаття 190 Кодексу України про адміністративні правопорушення наголошує, що придбання, зберігання, передача іншим особам або продаж громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без відповідного документа дозвільного характеру, виданого уповноваженим державним органом, тягне за собою накладення штрафу від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої.

В разі повторного порушення – штраф від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї.

Кримінальна відповідальність настає і в разі виявлення незареєстрованої холодної зброї (кинджалів, фінських ножів, кастетів тощо). Згідно з частиною 2 статті 263 Кримінального кодексу України передбачений штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або арешт на строк від трьох до шести місяців, або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Зброя, яка не була раніше зареєстрована в поліції, після перевірки (якщо зброя не була викрадена чи не була знаряддям злочину), може бути зареєстрована і в подальшому власник може володіти та користуватись нею.

Поліція закликає усіх громадян, які мають незареєстровану вогнепальну чи холодну зброю, боєприпаси та вибухівку, а також громадян, які знайшли зброю часів минулих війн, звертатися до підрозділів дозвільної системи відділів (відділень) поліції за місцем проживання для її реєстрації або добровільної здачі.

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux