Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Чернігівщини інформує: паліям трави та сміття загрожує кримінальна відповідальність
Опубліковано 30 березня 2021 року о 18:56

В міжсезоння поліція Чернігівської області проводить профілактику серед мешканців області, попереджаючи їх про адміністративну та кримінальну відповідальність за спалювання листя, трави та іншого сміття, а порушників законодавства притягує до відповідальності.

«Питання паліїв ми сьогодні підіймали разом з екологами на спільній нараді з головою Чернігівської обласної державної адміністрації. За результатами зустрічі було напрацьовано алгоритм спільних дій. Поліція Чернігівщини закликає громадян відмовитися від спалювання сухої трави, листя та інших об’єктів рослинного світу, а також дотримуватися встановлених законодавством вимог пожежної безпеки. Моя принципова позиція: до відповідальності будуть притягнуті усі, хто своїми необдуманими діями завдає суттєвої шкоди довкіллю, а також несе загрозу майну, життю та здоров’ю людей», — сказав начальник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Володимир Нідзельський.

Так, наприклад, сьогодні в селі Крестопівщина Сновської територіальної громади вщент згорів житловий будинок. Сталося це через те, що невідомі особи підпалили сміття, а вогонь перекинувся на будівлю. У пожежі ніхто не загинув.

За цим фактом слідчі Корюківського районного відділення поліції відкрили провадження за статтею 270 Кримінального кодексу України — порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки. Закон передбачив досить сувору відповідальність — позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. За  цією статтею у 2020 році поліція Чернігівщини відкрила 84 провадження, у 2021 році — вже 31.

Палії також можуть понести кримінальну відповідальність за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу. Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, таке правопорушення максимально карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років. Минулого року правоохоронці зафіксували на Чернігівщини шість таких правопорушень.

Що стосується адміністративної відповідальності, співробітники Управління превентивної діяльності фіксують правопорушення, встановлюють анкетні дані паліїв та передають зібрані матеріали до екологічної служби.

Саме вона й складає на порушників протоколи за статтею 153 КУпАП (знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів та за їх межами). За такі дії паліям загрожує штраф у розмірі до 850 гривень.

За самовільне випалювання рослинності або її залишків встановлено відповідальність за статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тут штрафи утричі більші. Громадянам доводиться сплачувати від 3060 до 6120 гривень, а посадовим особам — від 15300 до 21420 гривень.

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux