Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Чернігівщини звертається до громадян: будьте пильними – шахраї не дрімають!
Опубліковано 17 травня 2018 року о 11:41

Злочинці продовжують використовувати старі перевірені методи обдурювання громадян, хоча поліція регулярно попереджає про шахраїв.

Найпоширеніший різновид шахрайств – це телефонні шахрайства (ваш син в поліції або потрапив у ДТП). Аби не стати жертвою шахраїв, поліція радить громадянам дотримуватися наступних правил:

Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

Ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася поліцейським, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження затриманого або постраждалого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.

Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію.

Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Саме такий випадок стався 15 травня з 68-річною жителькою Прилуцького району. Жінка звернулася до Прилуцького відділу поліції з заявою, в якій просила прийняти міри до невстановленої особи, котра зателефонувала їй та повідомила, що її син нібито затриманий працівниками поліції за спричинення тілесних ушкоджень. І за вирішення питання про не притягнення до відповідальності потрібно перерахувати певну суму грошей. Пенсіонерка погодилася на умови махляра та  перерахувала у відділенні банку на вказаний аферистом рахунок 15150 гривень. Лише після того, як визначена сума була перерахована, потерпіла вирішила зателефонувати синові. В телефонній розмові з ним вона дізналася, що з ним все гаразд і до поліції він не потрапляв. В розпачі жінка звернулася по допомогу до поліції.

Інформація про подію внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Хтось телефонує, що родича затримала поліція, або він в лікарні після дорожньо-транспортної пригоди? Терміново вимагають гроші по телефону? Не піддавайтеся на обман – це шахраї. Не робіть жодних дій та негайно телефонуйте до поліції на «102».

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux