Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Чернігова закликає громадян допомагати родинам, будинки яких пошкодило стихійне лихо
Опубліковано 11 липня 2018 року о 09:30

Зранку 30 червня в Чернігові дощ набув такої сили, що зносив дорожнє покриття, паркани, затоплював городи та будинки. Дуже сильно постраждав будинок родини колишнього слідчого Чернігівського відділу поліції Наталії Дубовик, яка мешкає на вулиці Декабристів.

Усю ніч Наталія майже не спала, а під ранок жінка запідозрила неладне й вийшла на вулицю.

Побачене її вразило — темна вода прибувала шаленими темпами та збиралася за цегляним парканом, наче в чаші. Під хвірткою воді вдалося просочитися у двір.

— Вода перед порогом збиралася дуже швидко. Коли вона дійшла до колін, то наша родина відімкнула електрику та почала рятувати цінні речі, документи. Поки я поговорила зі свекрухою, що мешкає в другій частині будинку, вода у дворі піднялася по пояс, — пригадує хронологію подій Наталія Дубовик.

— Зайшовши в дім, я провалилася в льох. Ламінат разом із підложкою плавають у воді. Разом із дощовою водою була й каналізаційна - колектор не витримав. Води в кімнаті було більше метра. Меблі почали падати, диван плавав, — говорить господиня.

— У мене двоє дітей. Старшому 25 років, він лише закінчив навчальний заклад, молодшій — 10 років. Чоловік помер. Ми забігли в останню кімнату й сіли на підвіконні. Я не зовсім розуміла що робити, тож дзвонила всім, хто міг допомогти хоча б чимось. Зараз я себе вже вгамувала, але тоді був стан шоку. Думала, що якщо вода підійметься ще, то ми загинемо. Тоді стояло питання чи стрибати з вікна, чи сидіти в будинку. Тим часом дощ продовжувався, хоча й не такої сили — пригадує Наталія Дубовик.

Коли у вікна постукати рятувальники, то господиня разом із двома дітьми перейшла убрід через увесь будинок. Ноги були в синцях та подряпинах, адже усюди плавав ламінат та інші предмети. Десятирічну дитину рятувальник Артем Зінченко витягнув через вікно та на собі виніс із двору.

         Будинку родини Дубовик близько 20 років. Усі заощадження вкладалися в його благоустрій, а через стихійне лихо просто перебувати там небезпечно для життя та здоров’я.

        

        

                 

Вода намила в будинок до 10 сантиметрів мулу. Меблі родина планувала винести та висушити надворі, але вони розпалися на частини. Є сподівання врятувати диван, який не пішов під воду, а плавав.

        

         Стіни мокрі, підлогу зірвало. Уціліла лише нижня частина підлоги — основа, та й вона досі мокра. З дошкою для підлоги погодився допомогти один із депутатів Чернігівщини.

        

         За словами Наталії, глобальне питання — огорожа, яка розсипалася та ще й електростовп похилила. Якщо робити паркан "як треба", він обійдеться у 20 тисяч гривень.

        

— У першу чергу, я дякую рятувальникам, які першими прийшли на допомогу. Це державна пожежно-рятувальна частина №2: Артем Зінченко, Ігор Гайовий, Артем Царенко, Ігор Куча.

         Усувати наслідки негоди допомагали мої колишні колеги з поліції та друзі. Вони допомогли і фізично, і морально, і матеріально. Дякую начальнику міського відділу поліції, який забезпечив патрулювання біля підтоплених будинків, бо ми залишали всі речі просто неба. Завдяки цьому ми знали, що майно в безпеці.

         Дякую рятувальникам, які організували намети з харчуванням та лікарем. Дякую міському голові, який посприяв, щоб експерти знизили ціну на свої послуги. Разом ми подолаємо це лихо, — розповідає Дубовик.

        

         Коли заступник начальника слідчого управління ГУНП в Чернігівській області Галина Луговська дізналася, що після дощу вода затопила будинок родини Дубовик, з якою вона давно товаришує, то разом з іншими колегами пришла на допомогу.

          

— Коли приїхали, то побачили, що вода стоїть на рівні половини вікна. Рятувальники відкачали воду й ми взялися за прибирання. Сім’я не змогла б і не зможе впоратися сама, оскільки в будинку нічого не залишилось. Винятком стали лише речі, які були на верхніх полицях шафи.

Я говорю це не заради піару, а для того, щоб люди прийшли на допомогу Наталії та іншим громадянам, які залишилися сам-на-сам із наслідками лиха. Допомога потрібна не лише фінансова, а й фізична. Це і відновлення паркану, і прибирання, і зведення нової огорожі, — підкреслила Галина Луговська.

        

         Коли ситуація набула критичної відмітки, то на місце затоплення з’їхалися всі служби, які могли хоча б чимось зарадити наполоханим чернігівцям. Прибув туди й начальник Чернігівського відділу поліції Володимир Реберг, який разом із патрульною поліцією та муніципальною вартою забезпечив охорону порядку.

— Співробітники Чернігівського відділу поліції знаходяться біля підтоплених будинків на вулицях Декабристів, Текстильників та Гончій з першого дня. Це ж людська біда. Одним вода знищила речі, іншим — свійських тварин. Тому поліцейські не лише формально несуть службу, а й посильно допомагають громадянам: складали списки, слідкували за речами, які сушаться на вулиці, давали поради тощо, — нагадує Реберг.

Як ми вже повідомляли, поліція охоронятиме будинки до повернення мешканців додому.

        

Постає єдине питання «що далі»?

По-перше, Наталія спрямує всі зусилля на відновлення майна, будинок та огорожу. Паралельно жінка, яка займається адвокатською діяльністю, має намір достукатися до влади різних рівнів, щоб вона допомогла відремонтувати колектор на вулиці Декабристів.

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux