Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчий поліції Чернігівщини Роман Грига презентував колегам книгу та мобільний додаток про стандарти досудового розслідування
Опубліковано 09 лютого 2021 року о 17:07

Поліцейський Роман Грига є співавтором практичного посібника та мобільного додатку, які присвячені дотриманню стандартів та ефективності досудового розслідування.

Нині Роман Грига – тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника Корюківського відділу поліції, начальник слідчого відділення. Саме у Корюківці днями відбулася презентація книги «Стандарти досудового розслідування», на яку запросили співробітників слідчого підрозділу поліції.

– Ця книга, в першу чергу, корисна для слідчого блоку поліції. Слідчі – це ті, на кому тримається закон, адже вони безпосередньо приймають рішення на етапі досудового розслідування. Саме слідчий починає процес притягнення особи до кримінальної відповідальності, або у разі відсутності складу злочину закриває провадження, – пояснює Роман Грига.

Роман входить до авторського колективу, який працював над створенням книги протягом двох років. Усі співавтори в однаковій мірі доклали зусиль до написання кожного розділу книги. Теми розділів не закріплювалися конкретно за певним автором. Колектив узгоджував кожне слово і кожне речення.

Книга орієнтована передусім на основних учасників досудового розслідування: слідчих, детективів, прокурорів, слідчих суддів. Але розділ «Затримання» буде корисним і для оперативних співробітників, і патрульних поліцейських. Також книга і додаток можуть стати в нагоді для студентів і курсантів юридичних вишів, науковців та експертів, які досліджують питання досудового розслідування.

Ще один великий плюс – наявність у книзі прикладів різноманітних документів і бланків з практичним обґрунтуванням – як правильно їх заповнювати і оформляти.

– Книга та мобільний додаток містять покроковий алгоритм дій до ключових процесів досудової стадії. Там чітко окреслені ролі слідчого (детектива), прокурора та слідчого судді, – каже Роман Грига. –Встановивши додаток «Стандарти» на свій мобільний телефон чи інший гаджет, поліцейський може безкоштовно скористатися  ним навіть без підключення до мережі Інтернет. У додатку є можливість пошуку за ключовими словами, можна завантажувати і пересилати приклади низки процесуальних документів. Якщо у читача є конкретні запитання, пропозиції, приклади, які потребують додаткової консультації, він може легко зв’язатися із будь-яким з авторів.

Авторський колектив роз’яснює зокрема й проблематичні питання. Наприклад, коли саме особа вважається затриманою – в момент фізичного затримання чи коли уповноважена особа доставляє затриманого до слідчого? У книзі детально проаналізовані питання повідомлення про підозру, взаємодія прокурора і слідчого під час написання цього процесуального документу. Є багато матеріалів про збір доказів, їх законність та достовірність.

Отже, книга та мобільний додаток – незамінні помічники слідчого, прокурора та слідчого судді, які покликані зекономити їхній час та інші ресурси без шкоди інтересам правосуддя. Застосування Стандартів дає змогу забезпечити баланс в ефективному досудовому розслідуванні та дотриманні прав людини.

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux