Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
За два дні шахраї на Чернігівщині обдурили п’ятьох літніх людей
Опубліковано 19 березня 2018 року о 14:31

Поліція Чернігівщини звертається до молодого покоління, яке має вплив на своїх старших родичів. Ознайомтеся з даною інформацією та розкажіть їм про схеми шахрайств. Навіть якщо гадаєте, що ваші близькі не мають стільки грошей, чи навпаки - зможуть вистояти у стресовій ситуації.

У кожній родині своє ставлення до сімейного бюджету, але українці переважно не витрачають значні кошти на дурниці. Інша справа -  стресова ситуація. Лише уявіть, що вашій мамі, батьку, тітці, бабці, діду (та байдуже кому) подзвонили і сказали, що ви потрапили у ДТП і гроші на лікування чи для «відмазки» потрібні просто зараз. І якомога більше. Що зроблять ваші близькі?

Будьте певні, вони не дзвонитимуть вам, щоб пересвідчитися чи спростувати інформацію. Вони спочатку схопляться за голову, а потім підуть шукати гроші, знімати їх з картки, загортати у хустку родинне золото, або проситимуть гроші у сусідів. А потім віддадуть посереднику, який не посоромиться приїхати до них додому. Він буде одягнений у все чорне та не матиме жодних виразних прикмет. Забравши готівку, він розчиниться на їх очах і більше ніколи не з’явиться.

Так вчиняють майже всі. Потім стрес пройде і ваш родич/ка вирішить, що треба вам подзвонити. З тієї хвилини, коли ви скажете, що не маєте жодного стосунку до вигаданих ДТП, їхнє серце охолоне. Тоді вже всі шукатимуть розради у поліцейських.

Лише за 17-18 березня до поліції Чернігівської області звернулося п’ятеро громадян, які повірили в легенду шахраїв. Жителька Прилук та чернігівці, яким від 71 до 90 років, віддали шахраям загалом 6,4 тисячі доларів, 19 тисяч гривень та 350 євро. В середньому це виходить близько 200 тисяч гривень. І це все лише тому, що довірливі старенькі нічого не знали про дану схему «розводу» громадян, або просто не встигли зорієнтуватися у стресовій ситуації.

То чи варто допускати такої ситуації зі своїми близькими? Розкажіть їм правду про ціну довірливості в сучасному світі!

Як працює схема телефонного шахрайства?

Літній людині, яка зазвичай має дітей чи племінників, дзвонять невідомі та ошелешують новиною про те, що їх родич потрапив у ДТП. При цьому вони представляються як поліцейськими, так і медиками. Кажуть, що потрібні гроші на лікування чи щоб «відмазатися» від відповідальності. 

Аби не стати жертвою шахраїв, поліція радить громадянам дотримуватися наступних правил:

  • Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.
  • Ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася поліцейським, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження затриманого або постраждалого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.
  • Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію.
  • Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux